Порушення у роботі датчиків удару

Що робити, якщо датчик датчика не спрацьовує?

Датчики удару – прилади, які реагують на механічні вібрації поверхонь, на які вони встановлені. Сучасні моделі детекторів відстежують частоту коливань, силу ударів, їх кількість і тривалість. Тому, якщо після встановлення датчик удару не реагує на контрольні сигнали, потрібно перевірити правильність його встановлення та налаштування.

Як налаштувати датчики удару

Якщо датчик провідний, то спочатку варто переконатися в правильності підключення кабелю до плати детектора. Чи з'єднуються вихідні контакти реле з нормально закритою зоною контрольної панелі, до контакту «+» підключений від неї постійний струм, а до «–» загальний провід. Для бездротового датчика потрібно перевірити реєстрацію в трансівері. Крім того, необхідно переконатися, що пристрій не знаходиться в зоні впливу електромагнітних полів, що створюють перешкоди у роботі. Якщо з цим все нормально, то переходимо до подальшого огляду.

Наступним кроком буде перевірка правильності налаштування зони виявлення. Якщо сповіщувач удару розташований на відстані від 3 до 6 метрів від епіцентру виникнення вібрацій, відповідний перемикач повинен знаходитися в положенні ON. При цьому пристрій працюватиме в режимі високої чутливості. Заводська установка – перемикач знаходиться в положенні OFF та чутливості датчика вистачає лише на відстань до 3 метрів.

Далі перевіряємо налаштування кількості та тривалості ударів, що призводять до активації тривожного сигналу. Можливо, пристрій налаштований на реагування лише після занадто великої кількості імпульсів. Тоді перемикачі потрібно перевстановити таким чином, щоб реакція йшла після потрібної кількості ударів.

Останнім етапом перевірки буде тестування чутливості детектора до сили удару. Збільшити можна обертаючи потенціометр на платі сповіщувача за годинниковою стрілкою, зменшити – обертаючи проти годинникової стрілки.

Якщо навіть після ретельного налаштування детектор удару не працює, слід звернутися до сервісного центру виробника для виявлення неполадки та здійснення ремонту.